ReSePi 'CuP Cake'
8:11 PTGSalam kepada teman2 blog yang sudi menerjah ke blog saya. Untuk hari ini saya nak menitipkan sedikit pengetahuan yang diperolehi dari laman web mengenai penyediaan 'cup cake'.
Mungkin dengan resepi tersebut teman2 dapat mempraktikkan untuk keluarga, teman dan saudara mara yang bertandang ke rumah.
Untuk kali ini saya menitipkan resepi dalam bahasa Inggeris. (tak sempat nak translate ke BM)
Kek cawan kian digemari khususnya di pelbagai majlis keraian. Sudah menjadi tradisi sekarang dalam majlis perkahwinan, kek cawan menjadi salah satu cenderahati kepada tetamu yang datang hadir.
Begitu juga dengan anak2 kecil pastinya seronok melihat deretan kek cawan yang dihias menarik untuk majlis ulang tahun hari lahir.
Resipi kali ini mengetengahkan kaedah membuat kek cawan
yang menarik untuk dicuba.
http://www.eats.my/recipe
(1)
Easy Cupcake Recipe
This simple vanilla cupcake recipe creates a cupcake that is perfect background for your creative decorating ideas.
Ingredients• 2 1/4 cups all purpose flour
• 1 1/3 cups sugar
• 3 teaspoons baking powder• 1/2 teaspoon salt
• 1/2 cup shortening
• 1 cup milk
• 1 teaspoon vanilla
• 2 large eggs
Easy Cupcake Recipe DirectionsPreheat oven to 350 degrees. Line cupcake pans with paper liners.
Combine flour, sugar, baking powder, and salt in a large mixing bowl. Add shortening, milk, and vanilla. Beat for 1 minute on medium speed. Scrape side of bowl with a spatula.
Add eggs to the mixture. Beat for 1 minute on medium speed. Scrape bowl again. Beat on high speed for 1 minute 30 seconds until well mixed.
Spoon cupcake batter into paper liners until 1/2 to 2/3 full.
Bake for 20 to 25 minutes or until toothpick inserted in center comes out clean.
Cool 5 minutes in pans then remove and place on wire racks to cool completely.
Once cupcakes are completely cooled, frost with your favorite frosting recipe or decorate as you desire
(2)
Carrot Cake Cupcake Recipe
Ingredients• 2 cups all purpose flour
• 2 cups sugar
• 3 cups finely shredded carrots (a food processor is great for this)
• 1 teaspoon baking powder
• 1 teaspoon baking soda
• 1 teaspoon ground cinnamon
• 1 cup vegetable oil
• 4 large eggs
Carrot Cake Cupcakes Recipe DirectionsPreheat oven to 350 degrees. Line cupcake pans with paper liners if desired.Combine all dry ingredients in a large mixing bowl. Mix at low speed for 30 seconds, scraping bowl constantly while mixing. Mix at high speed for 3 minutes, scraping bowl every minute.
Pour batter into cupcake liners until they are 1/2 to 2/3 full.
Bake for 20 to 25 minutes or until toothpick inserted in center comes out clean.
Cool 10 minutes in pans then move to wire rack to cool completely.
These Carrot Cake Cupcakes are especially good with a cream cheese frosting, but my kids prefer them with no frosting at all.
(3)
Chocolate Cupcake Recipe
This chocolate cupcake recipe is sure to please the chocolate lover in you.
Ingredients• 2 cups all purpose flour
• 2 cups sugar
• 1/2 teaspoon baking powder
• 1 teaspoon salt
• 1 teaspoon baking soda
• 1/2 cup shortening
• 3/4 cup water
• 2 large eggs
• 3/4 cup milk
• 1 teaspoon vanilla
• 4 ounces melted unsweetened baking chocolate
Chocolate Cupcake Recipe DirectionsPreheat oven to 350 degrees. Line cupcake pans with paper liners.
Combine all ingredients into large mixing bowl. Mix at low speed for 30 seconds, and scrape bowl. Mix at high speed for 3 minutes.
Fill liners 1/2 to 2/3 full of batter. Bake 20 to 25 minutes or until toothpick inserted in center comes out clean.
Cool 10 minutes in pans then remove from pan, and place on wire racks to cool completely.
Frost when chocolate cupcakes are completely cool.
(4)
Kek Cawan Berkrim
Bahan A
4 biji telur
1 sudu besar pemantap kek (Ovalette /Q 75)
100 gram gula pasir
5 sudu besar air
Bahan B
120 gram tepung gandum
60 gram tepung jagung
11/2 sudu besar serbuk penaik
(Campur bahan B dan diayak)
Bahan C
120 gram minyak jagung Daisy
1 sudu besar perisa oren, strawberi atau pandan
Bahan hiasan:
Krim putar:
200 gram lemak sapu FarmCows
150 gram gula aising
1 sudu kecil perahan jus lemon
1/2 sudu kecil pewarna coklat
1/2 sudu kecil pewarna merah
1/2 sudu kecil pewarna hijau
Pilihan tambahan:Buah kiwi, strawberi dan anggur - dipotong
Cara membuat:
1. Putar telur dan pemantap kek dengan mesin pemutar selama tiga minit.
2. Masukkan gula pasir sedikit demi sedikit, putar lagi selama lima minit dengan kelajuan sederhana.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil memutar dengan kelajuan tinggi selama satu minit.
4. Kemudian, masukkan bahan B yang sudah diayak ke dalam adunan telur tadi. Putar adunan dengan kelajuan yang perlahan hingga sebati.
5. Masukkan minyak jagung Daisy dan sebatikan.
6. Setelah itu, perisa dimasukkan dan kacau hingga sebati.
7. Adunan dituang ke dalam acuan cawan kertas di loyang hingga penuh.
8. Bakar adunan kek cawan selama 15 minit pada suhu 175 darjah celsius di dalam ketuhar yang dipanaskan terlebih dulu.
9. Setelah itu, keluarkan kek cawan daripada ketuhar dan biarkan sejuk. Hiaskan dengan krim putar.
10. Untuk membuat krim putar, gunakan mesin untuk memutar lemak sapu selama dua minit sehingga lembut. Masukkan gula aising, putar lagi selama lima minit sehingga gebu. Kemudian, masukkan perahan jus dan pewarna, sebatikan.
11. Untuk menghias, masukkan krim putar dalam beg penyalur dan hias mengikut cita rasa.
12. Jika mahu, potongan buah kiwi, strawberi dan anggur boleh diletak di atas hiasan krim putar.
Pilihan lain: Adunan boleh dibahagikan kepada beberapa bahagian dan setiap bahagian dimasukkan perisa yang berlainan.
1. Putar telur dan pemantap kek dengan mesin pemutar selama tiga minit.
2. Masukkan gula pasir sedikit demi sedikit, putar lagi selama lima minit dengan kelajuan sederhana.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil memutar dengan kelajuan tinggi selama satu minit.
4. Kemudian, masukkan bahan B yang sudah diayak ke dalam adunan telur tadi. Putar adunan dengan kelajuan yang perlahan hingga sebati.
5. Masukkan minyak jagung Daisy dan sebatikan.
6. Setelah itu, perisa dimasukkan dan kacau hingga sebati.
7. Adunan dituang ke dalam acuan cawan kertas di loyang hingga penuh.
8. Bakar adunan kek cawan selama 15 minit pada suhu 175 darjah celsius di dalam ketuhar yang dipanaskan terlebih dulu.
9. Setelah itu, keluarkan kek cawan daripada ketuhar dan biarkan sejuk. Hiaskan dengan krim putar.
10. Untuk membuat krim putar, gunakan mesin untuk memutar lemak sapu selama dua minit sehingga lembut. Masukkan gula aising, putar lagi selama lima minit sehingga gebu. Kemudian, masukkan perahan jus dan pewarna, sebatikan.
11. Untuk menghias, masukkan krim putar dalam beg penyalur dan hias mengikut cita rasa.
12. Jika mahu, potongan buah kiwi, strawberi dan anggur boleh diletak di atas hiasan krim putar.
Pilihan lain: Adunan boleh dibahagikan kepada beberapa bahagian dan setiap bahagian dimasukkan perisa yang berlainan.
(5)
Cheesy Cupcakes
Cubalah resipi ni dari Kak Fida myresipi.com. Sedaap...
Bahan-bahan ( 12-15 biji )
•200 g tepung gandum (2 cwn rata dan keluarkan 4 sb )
•150 g mentega lembut (15 sb rata atau 1/2 buku mentega+ 2 sb rata)
•150 g gula kastor/halus (15 sb rata)
•2 biji telur - dikocok
•2 sk baking powder
•60 g cream cheese
Cara-cara
1.Ayak tepung dan baking powder dan ketepikan.
2.Pukul mentega dan gula hingga kembang lalu masukkan telur sedikit2 sambil dipukul terus.
3.Masukkan pula campuran tepung sedikit2 sambil dikacau dengan senduk hingga rata.
4.Sediakan mangkuk kertas beralas acuan dan isi adunan kek 1/2 penuh,isi 1/2 sudu kecil cream cheese dan tutup lagi dgn adunan kek.
5.Bakar dalam oven yg telah dipanaskan dulu selama 20-30 min. pada suhu 180C atau ikut kepanasan suhu oven masing2.
6.**Cream cheese boleh jugak diganti cheddar cheese atau cheese slice yg dipotong kecil,ikut selera.
Agak2nya dengan terteranya beberapa resepi kek cawan ni...ada tak yang berminat nak cuba buat....harapnya teman2 akan cuba buat dan jangan tak cuba ye!.....buatlah dengan seikhlas hati untuk santapan suami dan anak2 kerana adunan dari air tangan sendiri selalunya dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan. Janji buat dengan seIKHLASNYA ye....bukan KERANA TERPAKSA
0 ulasan